8.3.2015
Viime kuussa järjestimme pulkkailutapahtuman sekä Yksille Taykin kanssa -illan, jonka teema oli tasa-arvoinen avioliittolaki. Molemmat olivat antoisia tapahtumia ja yllättivät hallituksen yleisömenestyksellään. Osallistuimme myös WE CAN -keräykseen, jossa kerätään säilyketölkkejä ruoka-avuksi. YK:n 70-vuotisjuhlavuosi on siis ainakin Taykin osalta käynnistynyt aktiivisissa merkeissä.
Aloitamme tällä kirjoituksella blogissamme sarjan, jossa avaamme hieman kussakin kuussa vietettävien YK:n teemapäivien taustaa. YK:lla on monenlaisia teemapäiviä, -viikkoja ja -vuosia. Näiden tarkoitus on kiinnittää huomiota tiettyyn teemaan ja kannustaa sekä YK:n jäsenvaltioita että muita teemasta kiinnostuneita nostamaan teemaa esiin ja toimimaan sen puolesta. Teemapäivät tukevat YK:n peruskirjan tavoitteiden saavuttamista ja lisäävät tietoisuutta erilaisista ilmiöistä – teemoina on poliittisia, sosiaalisia, kulttuurisia ja humanitaarisia aiheita.
YK:n yleiskokous hyväksyi YK:n ensimmäisen teemapäivän vuonna 1950. Tämä oli ihmisoikeuksien päivä, jolloin juhlistetaan YK:n ihmisoikeuksien julistuksen 10. joulukuuta 1948 tapahtuneen hyväksymisen vuosipäivää. Nykyään teemapäiviä on todella monta, ja YK:n sivuilla on lueteltu peräti 122 erilaista teemapäivää tälle vuodelle. Tähän mukaan kun lisää vielä teemaviikot ja -vuodet riittää teemaa varmasti vuoden jokaiselle päivälle. Kuinkahan moni esimeriksi tietää, että vuosi 2015 on valon ja valoon perustuvan teknologian sekä maaperän vuosi?
Tulevia teemapäiviä selaillessa silmään pistäneitä hieman kevyempiä päiviä ovat esimerkiksi jatsin päivä, ystävyyden päivä ja filosofian päivä. Helmikuussa vietettiin viittä eri teemapäivää: maailman syöpäpäivää, tyttöjen ympärileikkauksen vastaista päivää, maailman radion päivää, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivää sekä kansainvälistä äidinkielen päivää. Tutustuin vähän tarkemmin osaan helmikuun teemapäivistä ja niiden tämän vuotisiin painopisteisiin.
Tyttöjen ympärileikkaukset herättivät viime vuonna maailmanlaajuisesti keskustelua, myös Suomessa. YK peräänkuuluttaa konkreettista toimintaa leikkausten lopettamiseksi. Tämän vuoden teemapäivän fokuksena oli lääkintähenkilökunnan mobilisointi ja osallistuminen naisten sukupuolielinten silpomisen nollatoleranssin saavuttamiseksi. Lääkintähenkilökunnan tiedon lisäämistä pidetään ensiarvoisen tärkeänä, koska vaikkei tyttöjen ympärileikkauksia voi oikeuttaa lääketieteellisin perustein ovat leikkauksen suorittajina usein nimenomaan terveydenhuollon ammattilaiset.
Maailman radiopäivää on vietetty vasta 2012 lähtien YK:n radion ensimmäisen lähetyksen vuosipäivänä. Päivän tarkoituksena on levittää tietoisuutta radion ja sen kautta levitettävän tiedon tärkeydestä ja toimia radioyhteyksien saatavuuden puolesta. Radio on edullisena ja helppokäyttöisenä mediana erityisen hyödyllinen syrjäisten yhteisöjen ja haavoittuvien ryhmien tavoittaja: esimerkiksi lukutaidottomille köyhille ihmisille radio voi olla ainut tapa saada tärkeää tietoa ja osallistua julkiseen keskusteluun. Radiolla on myös tärkeä rooli katastrofiaputilanteissa.
Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivä tukee kansainvälisen yhteisön toimia köyhyyden poistamisen, ihmisarvoisen työn, sukupuolten välisen tasa-arvon, sosiaalisen hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Päivä keskittyi tänä vuonna ihmiskaupan ja pakkotyön lopettamiseen. Pakkotyöllä tai niin sanotulla modernilla orjuudella on monenlaisia muotoja: esimerkiksi naisten ja tyttöjen pakottaminen prostituutioon, siirtotyöläisten velkaorjuus ja hikipajojen työntekijöiden lainvastaiset työtunnit ja minimaaliset tai olemattomat palkat.
Ohessa vielä lista kaikista YK:n teemapäivistä:
http://www.un.org/en/events/observances/days.shtml
Pilvi
Taykin sihteeri